Αρχική σελίδα » Κανονισμοί » Νέος Κανονισμός 2022-2023. Πρόγραμμα Σπουδών.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ

ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

αποφασίζει:

την τροποποίηση του Κανονισμού του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Επιστημών Υγείας της Ιατρικής του ΕΚΠΑ με τίτλο ΠΜΣ «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» («MSc in Intensive Care Units»), από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4957/22 και τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, ως ακολούθως:

 

ΑΡΘΡΟ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΚΟΠΟΣ

1.1 Σκοπός του Π.Μ.Σ. «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ειδίκευση στην  Επείγουσας Νοσηλευτική και Επείγουσα Θεραπεία Παίδων.

Αναλυτικά η:

  • Παροχή γνώσης στις σύγχρονες εξελίξεις της Εντατικής Θεραπείας.
  • Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και προνοσοκομειακών δομών.
  • Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.
  • Δημιουργία επιστημόνων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών, για συνεχή επιμόρφωση στους χώρους εργασίας.
  • Στελέχωση Νοσηλευτικών Μονάδων και ιδιαίτερα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων, Παίδων και ΤΕΠ.
  • Στελέχωση Κινητών Μονάδων για παροχή υπηρεσιών σε προνοσοκομειακό επίπεδο.
  • Προσφορά υπηρεσιών σε Μαζικές καταστροφές και Θεομηνίες.
  • Υψηλού επιπέδου παροχή φροντίδας, με αποτέλεσμα τη μείωση των ημερών νοσηλείας και κατά συνέπεια τη μείωση του κόστους νοσηλείας.

1.2 Το Π.Μ.Σ. οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», μετά την πλήρη και επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών με βάση το πρόγραμμα σπουδών, στις εξής ειδικεύσεις:

1. Επείγουσα Νοσηλευτική (Emergency Nursing)

2. Επείγουσα Θεραπεία Παίδων (Emergency Care of Children)

1.3 Οι τίτλοι απονέμονται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

1.4 Μαθησιακά αποτελέσματα, προσόντα που αποκτώνται από την επιτυχή παρακολούθηση του Π.Μ.Σ.

Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα καταστούν ικανοί να:

1. Αναγνωρίζουν και διαχειρίζονται με ασφάλεια  επείγουσες καταστάσεις σε προνοσοκομειακό επίπεδο.

2. Να αντιμετωπίζουν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

3. Να οργανώνουν και να συντονίζουν δομές σε καταστάσεις κρίσης.

4. Να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στον τομέα της εκπαίδευσης.

 

 

ΑΡΘΡΟ 2. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΜΣ

Αρμόδια όργανα για τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. σύμφωνα με το νόμο 4957/2022 είναι:

2.1 Σε επίπεδο Ιδρύματος αρμόδια όργανα είναι η Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Σύγκλητος.

2.2 Σε επίπεδο Τμήματος αρμόδια όργανα είναι:

2.2.1 Η Συνέλευση της Σχολής. Αρμοδιότητες της Συνέλευσης είναι να:

α) εισηγείται στη Σύγκλητο διά της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών την αναγκαιότητα ίδρυσης/τροποποίησης Π.Μ.Σ., καθώς και την παράταση της διάρκειας του Π.Μ.Σ.,

β) ορίζει τον/ην Διευθυντή/τρια και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κάθε Π.Μ.Σ. της Σχολής/του Τμήματος,

γ) εισηγείται εκπροσώπους για τον ορισμό των Επιτροπών Προγραμμάτων Σπουδών των ΔΠΜΣ στα οποία συμμετέχει η Σχολή,

δ) συγκροτεί Επιτροπές για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψήφιων μεταπτυχιακών φοιτητών και εγκρίνει την εγγραφή αυτών στο Π.Μ.Σ.,

ε) αναθέτει το διδακτικό έργο μεταξύ των διδασκόντων του Π.Μ.Σ. και δύναται να αναθέτει επικουρικό διδακτικό έργο σε Π.Μ.Σ. στους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος ή της Σχολής, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος του Π.Μ.Σ.

στ) συγκροτεί εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των διπλωματικών εργασιών των μεταπτυχιακών φοιτητών και ορίζει τον επιβλέποντα ανά εργασία,

ζ) διαπιστώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της φοίτησης και απονέμει το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών,

η) εγκρίνει τον απολογισμό του Π.Μ.Σ., κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής (Σ.Ε.),

θ) αναθέτει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες τη διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου σε προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών του Τμήματος,

ι) ασκεί κάθε άλλη νόμιμη αρμοδιότητα.

Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος οι αρμοδιότητες των περ. δ) και στ) δύναται να μεταβιβάζονται στη Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.

2.2.1 Η Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.)

Η Σ.Ε. αποτελείται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Π.Μ.Σ. και τέσσερα (4) μέλη Δ.Ε.Π. της Σχολής/του Τμήματος και ομότιμους καθηγητές/τριες, που έχουν συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Π.Μ.Σ. και αναλαμβάνουν διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ. Τα μέλη της Σ.Ε. καθορίζονται με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής. Η Σ.Ε. είναι αρμόδια για την παρακολούθηση και τον συντονισμό της λειτουργίας του προγράμματος και ιδίως:

α) καταρτίζει τον αρχικό ετήσιο προϋπολογισμό του Π.Μ.Σ. και τις τροποποιήσεις του, εφόσον το Π.Μ.Σ. διαθέτει πόρους, και εισηγείται την έγκρισή του προς την Επιτροπή Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.),

β) καταρτίζει τον απολογισμό του προγράμματος και εισηγείται την έγκρισή του προς τη Συνέλευση της Σχολής,

γ) εγκρίνει τη διενέργεια δαπανών του Π.Μ.Σ.,

δ) εγκρίνει τη χορήγηση υποτροφιών, ανταποδοτικών ή μη, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ. και τον Κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, ε) εισηγείται προς τη Συνέλευση της Σχολής την κατανομή του διδακτικού έργου, καθώς και την ανάθεση διδακτικού έργου,

στ) εισηγείται προς τη Συνέλευση της Σχολής την πρόσκληση Επισκεπτών Καθηγητών για την κάλυψη διδακτικών αναγκών του Π.Μ.Σ.,

ζ) καταρτίζει σχέδιο για την τροποποίηση του προγράμματος σπουδών, το οποίο υποβάλλει προς τη Συνέλευση της Σχολής,

η) εισηγείται προς τη Συνέλευση της Σχολής την ανακατανομή των μαθημάτων μεταξύ των ακαδημαϊκών εξαμήνων, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την ποιοτική αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών.

2.2.2 Ο/Η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ.

Ο/Η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ. προέρχεται από τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος κατά προτεραιότητα βαθμίδας καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή και ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής για διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης χωρίς περιορισμό.

Ο/Η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) προεδρεύει της Σ.Ε., συντάσσει την ημερήσια διάταξη και συγκαλεί τις συνεδριάσεις της,

β) εισηγείται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του Π.Μ.Σ. προς τη Συνέλευση της Σχολής,

γ) εισηγείται προς τη Σ.Ε. και τα λοιπά όργανα του Π.Μ.Σ. και του Α.Ε.Ι. θέματα σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία του Π.Μ.Σ.,

δ) είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος/η του προγράμματος και ασκεί τις αντίστοιχες αρμοδιότητες,

ε) παρακολουθεί την υλοποίηση των αποφάσεων των οργάνων του Π.Μ.Σ. και του Εσωτερικού Κανονισμού μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών, καθώς και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Π.Μ.Σ.,

στ) ασκεί οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα, η οποία ορίζεται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.

Ο/Η Διευθυντής/τρια του Π.Μ.Σ., καθώς και τα μέλη της Σ.Ε. δεν δικαιούνται αμοιβής ή οιασδήποτέ αποζημίωσης για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται και σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

2.3 Γραμματειακή υποστήριξη Π.Μ.Σ.

Το Π.Μ.Σ. με  ιδίους πόρους διαθέτει Γραμματέα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τη γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη, ο/η οποίος/α  βρίσκεται υπό την επιστασία της Γραμματείας της Σχολής.

 

ΑΡΘΡΟ 3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

3.1 Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι πανεπιστημίων των Τμημάτων Νοσηλευτικής , Ιατρικής και συναφών Τμημάτων της ημεδαπής ή Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

3.2 Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε τριάντα πέντε (35) για την κατεύθυνση Επείγουσα Νοσηλευτική και δέκα πέντε (15) για την κατεύθυνση Επείγουσα Θεραπεία Παίδων, πενήντα (50) συνολικά. Ο ανώτατος αριθμός εισακτέων προσδιορίζεται σύμφωνα με τον αριθμό των διδασκόντων του Π.Μ.Σ. και την αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, την υλικοτεχνική υποδομή, τις αίθουσες διδασκαλίας, την απορρόφηση των διπλωματούχων από την αγορά εργασίας.

3.3 Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’ έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

3.4 Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις.

 

 

ΑΡΘΡΟ 4. ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ

4.1 Η επιλογή των φοιτητών/τριών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού.

4.2 Τον Μάϊο μήνα του έτους, με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Σχολής και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στο Π.Μ.Σ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ., σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής του Τμήματος.

4.3 Η Συνέλευση της Σχολής, αναθέτει στη Σ.Ε. τη διαδικασία επιλογής των εισακτέων, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από τρία μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.

4.4 Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:

-                     Αίτηση συμμετοχής

-                     Βιογραφικό σημείωμα

-                     Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

-                     Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών

-                     Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων

-                     Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας

-                     Συστατικές επιστολές

-                     Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν

-                     Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν

-                     Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του ΠΜΣ, γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε ΠΜΣ που διοργανώνεται στην ελληνική γλώσσα.

-                     Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής

4.5 Για τους/ις φοιτητές/τριες από ιδρύματα της αλλοδαπής, που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αναγνώρισης ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Η Συνέλευση του Τμήματος ορίζει επιτροπή αρμόδια να διαπιστώσει εάν ένα ίδρυμα της αλλοδαπής ή ένας τύπος τίτλου ιδρύματος της αλλοδαπής είναι αναγνωρισμένα. Προκειμένου να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών πρέπει:

- το ίδρυμα που απονέμει τους τίτλους να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των αλλοδαπών ιδρυμάτων, που τηρεί και επικαιροποιεί ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,

- ο/η φοιτητής/τρια να προσκομίσει βεβαίωση τόπου σπουδών, η οποία εκδίδεται και αποστέλλεται από το πανεπιστήμιο της αλλοδαπής. Αν ως τόπος σπουδών ή μέρος αυτών βεβαιώνεται η ελληνική επικράτεια, ο τίτλος σπουδών δεν αναγνωρίζεται, εκτός αν το μέρος σπουδών που έγιναν στην ελληνική επικράτεια βρίσκεται σε δημόσιο Α.Ε.Ι.

4.6 Η αξιολόγηση των υποψηφίων και η επιλογή των εισακτέων γίνεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

- Βαθμός πτυχίου (ποσοστό 15%)

- Βαθμός σε προπτυχιακά μαθήματα συναφούς γνωστικού αντικειμένου με το Π.Μ.Σ. (ποσοστό 10%)

- Βαθμός της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας (εάν υπάρχει) (ποσοστό 5%)

- Συνάφεια του πτυχίου ΑΕΙ και των γνώσεων του υποψηφίου με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ (ποσοστό 10%)

- Πιστοποιημένη γνώση αγγλικής γλώσσας (ποσοστό 10%)

- Γνώση άλλων ξένων γλωσσών (ποσοστό 5%)

- Επιστημονικές δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια (ποσοστό 10%)

- Συστατικές επιστολές (ποσοστό 5%)

- Σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα (ποσοστό 10%)

- Κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος (ποσοστό 5%)

- Προφορική συνέντευξη σε τριμελή επιτροπή οριζόμενη από τη Σ.Ε. (ποσοστό 5%)

- Επίδοση στις προφορικές εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, συναφείς με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ, (ποσοστό 10%)

4.7 Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. ή η επιτροπή επιλογής εισακτέων καταρτίζει τον πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών/τριών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση.

Οι επιτυχόντες/ουσες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός τριάντα (30) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας (με μαθηματική στρογγυλοποίηση στην ακέραιη μονάδα της κλίμακας 100), εισάγονται οι ισοβαθμήσαντες υποψήφιοι, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του ανώτατου αριθμού εισακτέων.

Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών/τριών, θα κληθούν να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. οι επιλαχόντες/ουσες (αν υπάρχουν), με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα.

 

ΑΡΘΡΟ 5. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ

5.1 Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών (Μ.Δ.Σ.) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

5.2 Υπάρχει δυνατότητα μερικής φοίτησης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή και έγκριση από τη Συνέλευση ή την Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν:

α) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή

γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής.

Η διάρκεια της μερικής φοίτησης δεν υπερβαίνει το διπλάσιο της διάρκειας της κανονικής φοίτησης. Εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή η ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

5.2 Υπάρχει δυνατότητα παράτασης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτηση του φοιτητή και έγκριση από τη Συνέλευση. Η παράταση δεν υπερβαίνει τον αριθμό εξαμήνων της κανονικής φοίτησης του Π.Μ.Σ. Έτσι, ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών ορίζεται στα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα.

5.3 Οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης, έπειτα από αιτιολογημένη αίτησή τους προς τη Συνέλευση του Τμήματος, δύνανται να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Αναστολή φοίτησης χορηγείται για σοβαρούς λόγους (στρατιωτική θητεία, ασθένεια, λοχεία, απουσία στο εξωτερικό κ.ά.).

Η αίτηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να συνοδεύεται από όλα τα σχετικά δικαιολογητικά αρμόδιων δημόσιων αρχών ή οργανισμών, από τα οποία αποδεικνύονται οι λόγοι αναστολής φοίτησης. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Τα εξάμηνα αναστολής της φοιτητικής ιδιότητας δεν προσμετρώνται στην προβλεπόμενη ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.

Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από το πέρας της αναστολής φοίτησης, ο/η φοιτητής /τρια υποχρεούται να επανεγγραφεί στο πρόγραμμα για να συνεχίσει τις σπουδές του/της με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του/της ενεργού φοιτητή/τριας. Οι φοιτητές/τριες δύνανται με αίτησή τους να διακόψουν την αναστολή φοίτησης και να επιστρέψουν στο Πρόγραμμα μόνο στην περίπτωση που έχουν αιτηθεί αναστολή φοίτησης για δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η αίτηση διακοπής της αναστολής φοίτησης πρέπει να κατατίθεται το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του δεύτερου εξαμήνου της αναστολής.

5.4 Η διάρκεια αναστολής ή παράτασης του χρόνου φοίτησης συζητείται και εγκρίνεται κατά περίπτωση από τη Σ.Ε., η οποία και εισηγείται στη Συνέλευση της Σχολής.

 

ΑΡΘΡΟ 6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

6.1 Το Π.Μ.Σ. ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους.

6.2 Για την απόκτηση διπλώματος του Π.Μ.Σ. απαιτούνται συνολικά εκατό είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Όλα τα μαθήματα διδάσκονται εβδομαδιαίως και, κατά περίπτωση, περιλαμβάνουν εργαστηριακές ασκήσεις, σεμινάρια και πρακτική άσκηση.

6.3 Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι κυρίως η ελληνική και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην αγγλική.

6.4 Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, ερευνητική απασχόληση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών, καθώς και σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

6.5 Η εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας πραγματοποιείται στο τέταρτο εξάμηνο σπουδών και πιστώνεται με τριάντα (30) ECTS.

6.6 Στο πρόγραμμα προβλέπεται πρακτική άσκηση σε ορισμένα μαθήματα και αναλογεί ποσοστό ECTS. Η πρακτική άσκηση είναι ελεγχόμενη, υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικού. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρόγραμμα σε αντικείμενα συναφή με το ΠΜΣ. Ο υπεύθυνος  καθηγητής της πρακτικής άσκησης εισηγείται την επιτυχή ή μη ολοκλήρωσή της και δεν προβλέπεται ξεχωριστός βαθμός, η πρακτική άσκηση είναι μέρος του μαθήματος και είναι υποχρεωτική.

6.7 Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και όσα ορίζονται στο άρθρο 7 του παρόντος κανονισμού.
6.8 Το ενδεικτικό πρόγραμμα των μαθημάτων ανά ειδίκευση διαμορφώνεται ως εξής:

Ειδίκευση 1η :Επείγουσα Νοσηλευτική

Α΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ.ώρες

ECTS

Υποχρεωτικά

 

 

Επιδημιολογία, Μεθοδολογία Έρευνας - Βιοστατιστική

4

8

Λοιμώξεις

4

8

Παθολογία

3

7

Κλινική Φαρμακολογία

3

7

Σύνολο

14

30

Β΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ. ώρες

ECTS

Υποχρεωτικά

 

 

Επείγουσα Θεραπεία

4

8

Εντατική Θεραπεία

4

8

Μαζικές απώλειες υγείας - Διαχείριση Κρίσεων

2

5

Αναισθησιολογία

2

5

Επιλογής (Υποχρεωτικά)

 

 

Συγγραφή επιστημονικής εργασίας

2

4

Ψυχολογία Υγείας

2

4

Θεωρητικές βάσεις της Νοσηλευτικής

Επιστήμης (εφαρμογές στη φροντίδα υγείας)

2

4

Σύνολο

14

30

Γ΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ. ώρες

ECTS

Επείγουσα Νοσηλευτική (PHTLS)

4

8

Εντατική Νοσηλευτική

4

8

Νέες Τεχνολογίες στην Επείγουσα και

Εντατική Νοσηλευτική

2

5

Κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής

στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική

2

5

Επιλογής (Υποχρεωτικά)

 

 

Διαγνωστικές Μέθοδοι στην Επείγουσα και

Εντατική Νοσηλευτική

2

4

Ειδικές Μονάδες        

2

4

Θρεπτική υποστήριξη βαρέως πασχόντων ασθενών           

2

4

Σύνολο

14

30

Δ΄εξάμηνο

 

 

 

 

ECTS

Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

 

30

Σύνολο

 

30

 

Ειδίκευση 2η :Επείγουσα Θεραπεία Παίδων

Α΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ.ώρες

ECTS

Επιδημιολογία, Μεθοδολογία Έρευνας - Βιοστατιστική

4

8

Λοιμώξεις

4

8

Παθολογία

3

7

Κλινική Φαρμακολογία

3

7

Σύνολο

14

30

Β΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ. ώρες

ECTS

Επείγουσα Θεραπεία

4

8

Εντατική Θεραπεία

4

8

Μαζικές απώλειες υγείας - Διαχείριση Κρίσεων

2

5

Αναισθησιολογία

2

5

Επιλογής (Υποχρεωτικά)

 

 

Συγγραφή επιστημονικής εργασίας

2

4

Ψυχολογία Υγείας

2

4

Θεωρητικές βάσεις της Νοσηλευτικής Επιστήμης (εφαρμογές στη φροντίδα υγείας)

2

4

Σύνολο

14

30

Γ΄ εξάμηνο

Μαθήματα

Διδ. ώρες

ECTS

Υποχρεωτικά

 

 

Επείγουσες καταστάσεις σε παιδιά

4

8

Εντατική Θεραπεία Παίδων

4

8

Φαρμακολογία Παίδων

2

5

Μηχανικός Αερισμός σε παιδιατρικούς ασθενείς

2

5

Επιλογής (Υποχρεωτικά)

 

 

Διαλογή (Triage) Παίδων στο ΤΕΠ     

2

4

Χρόνιος παιδιατρικός ασθενής στη ΜΕΘ     

2

4

Σύνολο

14

30

Δ΄εξάμηνο

 

 

 

 

ECTS

Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας

 

30

Σύνολο

 

30

 

 

Β. Περιεχόμενο/Περιγραφή μαθημάτων

ΠΡΩΤΟ  ΕΞΑΜΗΝΟ

 

1.         Επιδημιολογία, Μεθοδολογία Έρευνας - Βιοστατιστική

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με την:

  • Περιγραφική Στατιστική: Ποσοτικά/ποιοτικά δεδομένα, κατανομές, πίνακες συχνοτήτων, μέτρα θέσης και διασποράς, ανάλυση ποσοτικών δεδομένων: κατανομές δειγματικών μέσων, όρια αξιοπιστίας και p-value, έλεγχος υποθέσεων για ποσοτικά δεδομένα, πρακτικές ασκήσεις σε υπολογιστή όπως, εισαγωγή στο SPSS, παρουσίαση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων στο SPSS, ανάλυση ποιοτικών δεδομένων χ2, παρουσίαση ερευνητικών πρωτοκόλλων κ.α

2.         Παθολογία                                                                                                                 

 Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Παθήσεις Υπεζωκότα – Πνευμονία . 
  • Αποφρακτικά νοσήματα αναπνευστικού (ΧΑΠ- Άσθμα).
  • Πνευμονική εμβολή.
  • Αρτηριακή υπέρταση. 
  • Στεφανιαία νόσος.  
  • Καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Καρδιακές αρρυθμίες.
  • Νοσήματα ενδοκρινών αδένων – Σακχαρώδης Διαβήτης. 
  • Νοσήματα ήπατος -  Χοληφόρων .
  • Νοσήματα παγκρέατος  - Νοσήματα ανώτερου & κατώτερου πεπτικού.
  • Αρτηριακή υπέρταση. 
  • Παθήσεις αγγείων -  Εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

3.         Κλινική Φαρμακολογία

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Αρχές Φαρμακευτικής Δράσης: Απορρόφηση, Κατανομή, Απέκκριση φαρμάκων.
  • Μεταβολισμός φαρμάκου.
  • Ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Εθισμός. Οδοί χορήγησης. Υπολογισμός δόσεων.
  • Φάρμακα που δρουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα – Μηχανισμός δράσης, φάρμακα Συμπαθητικού (αδρεναλίνη…..), Παρασυμπαθητικού (ατροπίνη….).
  • Κατασταλτικά ΚΝΣ – Αντιεπιληπτικά – Αντιψυχωσικά – ασκήσεις- υπολογισμός - δόσεων.
  • Αντιβιοτικά (τρόπος δράσης – Αντιβιοτικά β-λακτάμης - Αμινογλυκοσίδες – Κινολόνες – Τετρακυκλίνες – Αντιβιοτικά κατά των αναερόβιων μικροοργανισμών). Ασκήσεις – Υπολογισμός δόσεων.
  • Αντιμυκητιασικά, Αντιϊκά.
  • Φάρμακα που δρουν στο Πεπτικό σύστημα, (Στόμαχο: κατά της Έκκρισης Υδροχλωρικού Οξέος , Μηχ. Δράσης, Αντιεμετικά.
  • Έντερο: Μηχανισμός Δράσης (Αντιδιαρροικα , ενάντια στην Δυσκοιλιότητα). Ασκήσεις-Υπολογισμός δόσεων.
  • Φάρμακα που δρουν στο Κυκλοφορικό σύστημα. Θεραπεία: Στηθάγχης. Καρδιακής Ανεπάρκειας. Αντιυπερτασικα φάρμακα, ασκήσεις - υπολογισμός δόσεων. Φάρμακα στην αντιμετώπιση διαταραχών του Καρδιακού ρυθμού. Φάρμακα που επηρεάζουν την Πήξη του Αίματος, Φάρμακα για τις Δυσλιπιδαιμίες.
  • Αντιφλεγμονώδη Αναλγητικά, Κορτιζόνη, Ναρκωτικά. Ασκήσεις -Υπολογισμός δόσεων.
  • Φάρμακα που σχετίζονται με τους Ενδοκρινείς αδένες, Ορμόνες Υποφύσεως, του θυρεοειδούς. Σκευάσματα που σχετίζονται με την λειτουργία των Παραθυρεοειδών αδένων, και τις ορμόνες του Φλοιού των Επινεφριδίων. Ορμόνες παγκρέατος. Ινσουλίνη, Γεννητικές ορμόνες - Ασκήσεις Υπολογισμός δόσεων.
  • Φάρμακα του αναπνευστικού συστήματος.

4.         Λοιμώξεις

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Στοιχεία Κλινικής Μικροβιολογίας. Ταξινόμηση, Δομή, Μορφολογία. Φυσιολογία Μικροοργανισμών.
  • Μηχανισμούς Ανάπτυξης, Αντοχής των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά.
  • Διαχείριση επιδημίας από Πολυανθεκτικά στελέχη στη ΜΕΘ.
  • Διαχείριση κλινικού δείγματος σε ΤΕΠ και ΜΕΘ.
  • Διαχείριση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στη Μ.Ε.Θ. 
  • Μονώσεις στη ΜΕΘ.
  • Εργαστηριακή Διάγνωση Λοιμώξεων σε ΤΕΠ & ΜΕΘ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

1.         Επείγουσα Θεραπεία

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Τεχνικές στην Επείγουσα Θεραπεία.
  • Προνοσοκομειακή Αντιμετώπιση ασθενή με τραύμα.
  • Μεταφορά Πολυτραυματία.
  • Αντιμετώπιση Πολυτραυματία στο ΤΕΠ.
  • Αντιμετώπιση Δύσπνοιας, σοβαρής κρίσης Άσθματος, Παρόξυνσης ΧΑΠ και Πνευμονικής εμβολής.
  • Αντιμετώπιση Κυκλοφορικής Καταπληξίας, Καρδιακής Ανακοπής και  Οξέος Πνευμονικού Οιδήματος.Αντιμετώπιση Αιμορραγίας του πεπτικού και τραύματος κοιλίας.
  • Διαχείριση ΑΕΕ και Επιληπτικής κρίσης.
  • Αντιμετώπιση Διαβητικού κώματος και Θυρεοτοξικής κρίσης.
  • Διαχείριση Αυτοκτονικής συμπεριφοράς.
  • Αντιμετώπιση βλαβών από επίδραση περιβάλλοντος (δηλητηριάσεις, δήγματα, βλάβες ιστών από έκθεση σε κρύο, εγκαύματα αναφυλαξία, παρ’ ολίγον πνιγμός).

2.         Εντατική Θεραπεία

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Καρδιαγγειακές διαταραχές (Αρρυθμίες, Οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, Διαχωριστικό ανεύρυσμα αορτής, Υπερτασική κρίση, Καρδιακή Ανεπάρκεια, Κυκλοφορική Καταπληξία).
  • Οξείες Αναπνευστικές Διαταραχές (Πνευμονική εμβολή, Αιμόπτυση, Κρίση άσθματος, Απόφραξη αεραγωγών, ARDS, Μηχανικός αερισμός, Μη-Επεμβατικός μηχανικός αερισμός).
  • Οξεία Νεφρική Ανεπάρκεια και μέθοδοι Υποκατάστασης των νεφρών.Διαταραχές Πεπτικού συστήματος (Οξεία κοιλία, Αιμορραγία πεπτικού, Οξεία Παγκρεατίτιδα, Κεραυνοβόλος ηπατική ανεπάρκεια).
  • Ενδοκρινικές διαταραχές (Διαβητική κετοξέωση, Υπογλυκαιμικό κώμα, Φλοιοεπινεφριδιακή ανεπάρκεια, Επείγουσες θυρεοειδοπάθειες).
  • Οξέα νευρολογικά προβλήματα (ΑΕΕ, Μυασθένεια, Επιληπτική κρίση, Guillien Barre syndrome, Μυασθένεια, Παραλυτική νόσος του βαρέως πάσχοντα).
  • Εγκεφαλικός θάνατος, Δηλητηριάσεις, Κλίμακες βαρύτητας KEK.

3.         Μαζικές απώλειες υγείας - Διαχείριση κρίσεων

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Εισαγωγικές έννοιες στις Μαζικές Απώλειες Υγείας, Διεπιστημονικές και Ηθικές Συνιστώσες.
  • Την διαχείριση κρίσεων και Επειγουσών καταστάσεων σε εθνικό επίπεδο.
  • Major incident- Προνοσοκομειακό Triage.
  • Πολύνεκρα τροχαία ατυχήματα.
  • Απώλειες υγείας από θεομηνίες (σεισμοί, πλημμύρες).
  • Χημικό-βιολογικό πόλεμο.
  • Διακομιδές (αεροδιακομιδές - χερσαίες και εν πλω).
  • Μαζικές απώλειες υγείας σε πλοίο.
  • Αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών.
  • Αντιμετώπιση καταδυτικού ατυχήματος.

4.         Αναισθησιολογία

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με την:

  • Εισαγωγή στην Αναισθησιολογία.Αρχές φαρμακοκινητικής.
  • Μηχάνημα αναισθησίας.
  • Μηχανικό αερισμό.
  • Προεγχειρητική εκτίμηση και προετοιμασία του ασθενούς.
  • Εισπνεόμενα αναισθητικά.
  • Έλεγχο αεραγωγού, (υπεργλωττιδικές συσκευές, λαρυγγοσκόπια, σωλήνες για διασωλήνωση της τραχείας, αεραγωγοί).
  • Οπιοειδή αναλγητικά.
  • Ενδοφλέβια αναισθητικά.
  • Οξυγόνο και οξυγόνωση του ασθενούς. Αποκλειστές νευρομυικής σύναψης (Μυοχαλαρωτικά).
  • Αποκατάσταση υγρών και μετάγγιση αίματος και παραγώγων.
  • Περιεγχειρητική διαχείριση ηλεκτρολυτών και οξεοβασικής ισορροπίας.
  • Παθοφυσιολογία και αντιμετώπιση του οξέος μετεγχειρητικού πόνου.
  • Τοπικά αναισθητικά.
  • Κλινικές μετρήσεις και monitoring.
  • Μονάδα Μετα-Αναισθητικής Φροντίδας (ΜΜΑΦ).

Μαθήματα Επιλογής

 

5.         Συγγραφή επιστημονικής εργασίας

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Τις βασικές αρχές Συγγραφής επιστημονικής εργασίας- Είδη επιστημονικών  εργασιών.
  • Την Συστηματική ανασκόπηση – Κλινική περίπτωση.
  • Την Ερευνητική μελέτη Ι (Επιλογή θέματος, Υπόθεση, Τίτλος, Περίληψη, Συγγραφείς, Εισαγωγή, Σκοπός, Υλικό και Μέθοδος, Ηθική, Στατιστική Ανάλυση) Ερευνητική μελέτη ΙΙ (Αποτελέσματα, Πίνακες, Συζήτηση, Συμπεράσματα).
  • Την Ανάλυση δεδομένων – Πρακτικές εφαρμογές – Χρήση Η/Υ από τους φοιτητές.
  • Την Αναζήτηση βιβλιογραφίας – Βάσεις δεδομένων.
  • Τα Συστήματα βιβλιογραφικής αναφοράς.
  • Την Δημοσίευση Επιστημονικής εργασίας -  Ηθική & Δεοντολογία δημοσίευσης- Παρουσίαση εργασίας.

6.         Ψυχολογία της Υγείας

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Τα Μοντέλα αντίληψης της υγείας και της ασθένειας. Τις επικρατέστερες θεωρίες που σχετίζονται με τις συμπεριφορές υγείας. Την  προσωπικότητα του ασθενή και τη σημασία της κατά την παραμονή του στο Νοσοκομείο. Βιβλιογραφία.
  • Την Επικοινωνία του προσωπικού υγείας με τον ασθενή. Την έννοια της ενεργητικής ακρόασης. Δυσκολίες στην επικοινωνία. Ορθή ενημέρωση του ασθενή,  αναγνώριση των συναισθημάτων  και υποστήριξη.
  • Τους Στρεσσογόνους παράγοντες για τον ασθενή. Παρέμβαση στην κρίση από το προσωπικό υγείας. Παροχή υποστήριξης και ενδυνάμωση του ασθενή.
  • Την Διεξαγωγή βιωματικού σεμιναρίου.
  • Την  Φροντίδα του ασθενή με δυσοίωνη πρόγνωση. Επικείμενο θάνατο και πως βιώνεται από τον ασθενή. Ορθή διαχείριση των οικείων. Αντιδράσεις των μελών του προσωπικού υγείας. Πένθος και Κατάθλιψη.
  • Την Επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού υγείας.  Χαρακτηριστικά και Αίτια του φαινομένου. Πρόληψη και Αντιμετώπιση. Παρεμβάσεις σε ατομικό και οργανωτικό επίπεδο.
  • Τον  Χρόνιο ασθενή και τη διαδικασία προσαρμογής του στη νόσο.

7.         Θεωρητικές Βάσεις της Νοσηλευτικής Επιστήμης - Εφαρμογές στη Φροντίδα Υγείας

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Την Ιστορική εξέλιξη της Νοσηλευτικής: Στην Αρχαία Ελλάδα, Μεσοποταμία, Ιράν, Αίγυπτο, Ινδίες, Αρχαία Ρώμη, Βυζάντιο. Η επίδραση του Χριστιανισμού στην ανάπτυξη της Νοσηλευτικής. Η Νοσηλευτική κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης. Η Νοσηλευτική κατά το 19ο και 20ο αιώνα. Προσωπικότητες της Νοσηλευτικής (FL.NIGHTINGALE).
  • Την Νοσηλευτική στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, μετά την απελευθέρωση, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έως σήμερα. Η εξέλιξη της Νοσηλευτικής εκπαίδευσης (από τον Ελληνικό εμφύλιο μέχρι τις μέρες μας), Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας και προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής Νοσηλευτικής και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
  • Τις Εισαγωγικές έννοιες των Νοσηλευτικών Θεωριών. Η χρησιμότητά τους στη Νοσηλευτική.Τις Νοσηλευτικές θεωρίες: Περιγραφή - δυναμικά στοιχεία και Περιορισμοί των νοσηλευτικών θεωριών. Η θεωρία της F. Nightgale - (Νοσηλευτικές θεωρίες με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες), η θεωρία του ελλείμματος της αυτοφροντίδας της D. Orem, η θεωρία της V. Henderson. (οι αρχές και η πρακτική της Νοσηλευτικής), η θεωρία της B. Newman (Το μοντέλο συστημάτων της Newman), η θεωρία της C. Roy (Tο μοντέλο προσαρμογής), η θεωρία της M. Rogers (Η επιστήμη του ενιαίου και μη αναγώγιμου ανθρώπινου όντος) και η θεωρία της Parse.
  • Την Εισαγωγή στην έννοια της υγείας, ευεξίας και της ασθένειας. Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Προαγωγή της υγείας. Επίπεδα προληπτικής φροντίδας. Ολιστική θεώρηση της υγείας.
  • Την Εισαγωγή στη Νοσηλευτική διεργασία-Σκοποί και Στάδια.
  • Τις Μεθόδους συλλογής πληροφοριών. Συνέντευξη- Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση ατόμου/αρρώστου. Νοσηλευτικό ιστορικό. Νοσηλευτικές δεξιότητες: Παρατήρηση- Διαγνωστικοί χειρισμοί.
  • Την Φυσική εξέταση-Λήψη και ακριβής καταμέτρηση και καταγραφή Θερμοκρασίας, Αναπνοών και σφύξεων.
  • Την Λήψη και ακριβή καταμέτρηση και καταγραφή Αρτηριακής Πίεσης και Κορεσμού οξυγόνου.
  • Την Νοσηλευτική αξιολόγηση αναγκών και προβλημάτων του ατόμου-Νοσηλευτική Διάγνωση.
  • Την Ανάπτυξη σταδίων σχεδιασμού -  Εφαρμογής σχεδίου νοσηλευτικής.
  • Την φροντίδα και εκτίμηση αποτελεσμάτων- Εφαρμογές νοσηλευτικής διεργασίας.
  • Την Νοσηλευτική μονάδα, οργάνωση, θάλαμος, εξοπλισμός- Αρχές μηχανικής του ανθρώπινου σώματος.
  • Την Απολύμανση- Αποστείρωση-Αντισηψία.

 

ΤΡΙΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

 ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ

1.         Επείγουσα Νοσηλευτική 

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Την Δομή και Οργάνωση ΤΕΠ.
  • Την Διαλογή στο ΤΕΠ.

Την Νοσηλευτική διαχείριση που αφορούν:

  • Τα Επείγοντα Αναπνευστικά προβλήματα.
  • Την Αρχική αντιμετώπιση πολυτραυματία -Πρωτοβάθμια -Δευτεροβάθμια εκτίμηση.
  • Την Καρδιο πνευμονική αναζωογόνηση -Βασική και Εξειδικευμένη.Τα Επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα.Επείγοντα Νευρολογικά.
  • Μεταφορά Βαρέως πάσχοντα ασθενή.
  • Αιμορραγίες πεπτικού.
  • Εγκαυματική Νόσος.
  • Κακώσεις σπονδυλικής στήλης -Γναθοσκοπικές κακώσεις.
  • Επείγοντα Ψυχιατρικά.

2.         Εντατική Νοσηλευτική

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Δομή και  οργάνωση ΜΕΘ - Νοσηλευτική φροντίδα ασθενή σε  ΜΕΘ.
  • Διαταραχές Οξεοβασικής  ισορροπίας.

Νοσηλευτικές ευθύνες που αφορούν:

  • Επεμβατικό μηχανικό αερισμό- Διαδικασία αποδέσμευσης από τον αναπνευστήρα.
  • Αιμοδυναμική παρακολούθηση.
  • Καταστολή – αναλγησία – μυοχάλαση.
  • Τεχνητή διατροφή.
  • Κυκλοφορική καταπληξία. 
  • Διαταραχές επιπέδου συνείδησης.
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. 
  • Νεφρική Ανεπάρκεια – Μέθοδοι εξωνεφρικής κάθαρσης .
  • Σύνδρομο μετά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (PICS).  και
  • Φυσικοθεραπεία στη ΜΕΘ- Εργονομία.

3.         Νέες Τεχνολογίες στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Την Ιστορική εξέλιξη της τεχνολογίας στην Υγεία.
  • Τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Ασθενούς - Big Data.
  • eICU, eICU Nursing, i-ΤΕΠ, e-Health και Τηλεϊατρική.
  • Την Εξωσωματική τεχνολογία προσρόφησης για πολλαπλές κλινικές εφαρμογές και μελλοντικές κατευθύνσεις.
  • Τα Σύγχρονα Συστήματα και Τεχνολογίες Διαχείρισης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
  • Τα Εξελιγμένα Τεχνολογικά και Πληροφοριακά Συστήματα Διαλογής Περιστατικών Επείγουσας Φροντίδας και Εκπαίδευσης Επαγγελματιών Υγείας.
  • Τις Μη επεμβατικές τεχνολογίες στην απομάκρυνση των Ιστικών νεκρώσεων.
  • Τις Επεμβατικές τεχνολογίες στην απομάκρυνση των Ιστικών νεκρώσεων.
  • Τα Συστήματα υδροχειρουργικής.
  • Τις Νέες τάσεις επείγουσας Ιατρικής και Νοσηλευτικής φροντίδας. Επιμέρους σημεία.
  • Τις Ηλεκτρονικές (Ψηφιακές) Υπηρεσίες Υγείας &  τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στην Υγεία.
  • Την Κινητή Υγεία (m-Health), Πεδία παρέμβασης Κινητής Υγείας. Εφαρμογές για Χρόνια Νοσήματα, Τρίτη ηλικία, Αλλαγή Συνηθειών κ.α.
  • Την Μελέτη περιπτώσεων στην αντιμετώπιση των τραυμάτων και ελκών.
  • Τις Νέες τάσεις επείγουσας Ιατρικής και Νοσηλευτικής φροντίδας. Επιμέρους σημεία.
  • Τις Εφαρμογές επείγουσας φροντίδας για Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).
  • Τις Νέες τεχνικές και δεδομένα στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.
  • Τις Τεχνολογίες Υγείας και την Επεμβατική Καρδιολογία.

4.         Κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Την Μεγάλη ηλικία των βαρέως πασχόντων – Ιδιαιτερότητες στη φροντίδα.
  • Τη Δομή, Οργάνωση και Ασφάλεια στη ΜΕΘ.
  • Τη Διαχείριση ελκών πίεσης και δερματίτιδας σχετιζόμενη με την ακράτεια ούρων και κοπράνων - Τη μετακίνηση των βαρέως πασχόντων ασθενών.
  • Την Φροντίδα του Αναπνευστικού στον ασθενή της ΜΕΘ – Βρογχοαναρρόφηση & Εφύγρανση.
  • Τον μη Επεμβατικό και Επεμβατικό μηχανικό αερισμό – Βασικές αρχές Οξυγονοθεραπείας.
  • Την Διαχείριση και πρόληψη των Λοιμώξεων του Χειρουργικού τραύματος (SSI).
  • Τις Τεχνικές πραγματοποίησης  και διαχείρισης Τραχειοστομίας.
  • Την Ρινογαστρική διασωλήνωση, Χορήγηση εντερικής σίτισης και Ολικής Παρεντερικής Διατροφής.
  • Τις Σχετιζόμενες με τη φροντίδα υγείας λοιμώξεις στη ΜΕΘ: Πολυανθεκτικά μικρόβια στη ΜΕΘ, Πνευμονία σχετιζόμενη με τον Αναπνευστήρα.
  • Τις Σχετιζόμενες με τη φροντίδα υγείας Λοιμώξεις στη ΜΕΘ: Ουρολοιμώξεις σχετιζόμενες με Καθετήρα κύστεως - Σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ (PICS) – Γνωστικές διαταραχές – Παραλήρημα.
  • Σχετιζόμενες με τη φροντίδα υγείας λοιμώξεις στη ΜΕΘ: Λοιμώξεις της Αιματικής ροής σχετιζόμενες με ΚΦΚ.
  • Αγγειακή προσπέλαση στη ΜΕΘ – Κριτήρια επιλογής και Τεχνικές -Επιπλοκές.

 

Μαθήματα Επιλογής

 

5.         Θρεπτική υποστήριξη βαρέως πασχόντων ασθενών

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα όπως:

  • Βασικοί όροι διατροφής: τρόφιμα, θρεπτικά συστατικά, πέψη, απορρόφηση, μεταφορά, απέκκριση
  • Ενεργειακές ανάγκες του ανθρώπου-Ενεργειακό ισοζύγιο
  • Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, νερό, ανόργανα στοιχεία
  • Ανίχνευση διατροφικού κινδύνου και αξιολόγηση ασθενούς. Ανθρωπομετρικές παράμετροι
  • Διατροφή στην εγκυμοσύνη, θηλασμό, παιδική και εφηβική ηλικία
  • Διατροφή στους ενήλικες και στην Τρίτη ηλικία
  • Μεσογειακή διατροφή
  • Διατροφή και παχυσαρκία
  • Διατροφική υποστήριξη στο νοσοκομείο: Νοσοκομειακές δίαιτες. Τεχνητή διατροφή
  • Διατροφική φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι και τύπου ΙΙ
  • Διατροφική φροντίδα   σε   ειδικές   παθολογικές   καταστάσεις:   καρδιαγγειακές   παθήσεις, νεφροπάθειες, παθήσεις παγκρέατος και χοληφόρων
  • Διατροφική φροντίδα σε παθολογικές καταστάσεις: καχεξία, διατροφικές διαταραχές, δυσανεξίες

Διατροφική φροντίδα χειρουργικών και βαρέως πασχόντων ασθενών

6.         Διαγνωστικές Μέθοδοι στην Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Τις Απεικονιστικές μεθόδους.
  • Την Επεμβατική ακτινολογία, Φορητό μηχάνημα , Στεφανογραφία.
  • Τους Υπέρηχους.
  • Την Ακτινοπροστασία προσωπικού.
  • Την Πυρηνική Ιατρική  και ΜΕΘ.
  • Το Pet scan και ΜΕΘ.
  • Την Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία

7.         Ειδικές ΜΕΘ

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
  • Μονάδα  Ανάνηψης Καρδιοχειρουργικών   Ασθενών (ΑΚΑ). Δομή και λειτουργία.
  • Εξωσωματική κυκλοφορία- ECMO.
  • Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση  σε καρδιοχειρουργικούς ασθενείς (ΚΡΧ).
  • Παρακολούθηση ασθενών στην ΑΚΑ.
  • Διαταραχές ρυθμού σε ΚΡΧ ασθενείς  Βηματοδότηση – Χαμηλή καρδιακή παροχή.
  • Αορτικός Διαχωρισμός Περιεγχειρητική αντιμετώπιση.
  • Μονάδα Περιτοναϊκής κάθαρσης και Μονάδα Αιμοκάθαρσης.
  • Αγγειοχειρουργικό ασθενή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Μονάδα Εμφραγμάτων – Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών.
  • Φαρμακευτική υποστήριξη ΚΡΧ ασθενών.
  • Μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας – Μεταμόσχευση καρδιάς
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες σε Νεογνά Παιδιά και Ενήλικες. Αντιμετώπιση.
  • Οξυγονοθεραπεία με συσκευή high Flow σε Καρδιοχειρουργικούς ασθενείς και Νευρο-γνωστικές διαταραχές σε Καρδιοχειρουργικούς ασθενείς.
  • Θεραπεία Πνευμονικής Εμβολής. Παρακολούθηση.

 

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ

 

1.         Επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Φυσιολογικές τιμές στα παιδιά και διαφορές από τους ενήλικες.
  • Ιδιαιτερότητες του βαρέως πάσχοντος παιδιατρικού ασθενούς στο Τραύμα και σε διάφορες Παθολογικές καταστάσεις.
  • Αφυδάτωση και Ηλεκτρολυτικές διαταραχές απειλητικές για τη ζωή. Μεταβολικά αίτια διαταραχής Οξεοβασικής ισορροπίας και Αερίων αίματος.
  • Έγκαυμα.
  • Κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ.
  • Συγγενείς καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, απινίδωση, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Αιμορραγία πεπτικού.
  • Νευρολογική εκτίμηση στη ΜΕΘ . Επείγοντα νευρολογικά προβλήματα
  • Αρχές διαχείρισης πολυτραυματία παιδιατρικού ασθενούς στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Διαχείριση παιδιών και εφήβων με Αιματολογικά-Ογκολογικά νοσήματα στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Το παιδί με εμπύρετο στο ΤΕΠ και στη ΜΕΘ. Αναδυόμενες λοιμώξεις
  • Μεταφορά βαρέως πάσχοντα. Παιδιατρική σε ακραία περιβάλλοντα (μαζικές απώλειες υγείας, καύσωνας, ψύχος).
  • Οργάνωση παιδιατρικών ΤΕΠ. Διαλογή στα ΤΕΠ.
  • Βασική και προχωρημένη ανάνηψη.

2.         Εντατική  θεραπεία παίδων

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Εκτίμηση βαρέως πάσχοντος παιδιού στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Σοβαρή λοίμωξη στη ΜΕΘ-Αντιμετώπιση παιδιατρικού ασθενούς με σήψη.
  • Σηπτικό Σοκ και Πολυοργανική ανεπάρκεια στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Καρδιολογικός παιδιατρικός ασθενής στη ΜΕΘ και Μετεγχειρητική παρακολούθηση Καρδιοχειρουργημένων παιδιατρικών ασθενών στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Οξείες Ψυχιατρικές καταστάσεις σε βαρέως πάσχοντες παιδιατρικούς ασθενείς στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Μετεγχειρητική παρακολούθηση χειρουργικών παιδιατρικών ασθενών στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Λοιμώξεις παιδιατρικών ασθενών με Αιματολογικά-Ογκολογικά νοσήματα και διαχείριση παιδιατρικών ασθενών με πολυανθεκτικά παθογόνο στο χώρο της  ΜΕΘ.
  • Οξεοβασική ισορροπία και διαταραχές αερίων αίματος στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Αρχές διαχείρισης Πολυτραυματία παιδιατρικού ασθενούς στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Φαρμακολογία παιδιατρικών ασθενών, οδοί χορήγησης και ιδιαιτερότητες στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Επείγουσα αντιμετώπιση περιστατικών στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
  • Κριτήρια εγκεφαλικού θανάτου και αρχές Μεταμόσχευσης στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Παιδιατρική αποκατάσταση από την ΜΕΘ ως την κοινότητα.
  • Συμβουλευτική παρέμβαση για τις ΜΕΘ.3.   Μηχανικός Αερισμός σε παιδιατρικούς ασθενείς
  • Ο παιδιατρικός βαρέως πάσχων ασθενής, χρήζει  ιδιαίτερης αντιμετώπισης και γνώσης εκείνων των παραμέτρων, απαραίτητων για την μηχανική υποστήριξη του παιδιού. Αυτές τις αρχές διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο μάθημα. Αναλύονται θέματα όπως:
  • Ο αναπνευστικός  ασθενής στη ΜΕΘ, εκτίμηση και παρακολούθηση του ασθενούς με μη επεμβατικό (nasal CPAP, High Flow Nasal Cannula) και επεμβατικό μηχανικό αερισμό συμβατικός- υψίσυχνος) κ.α.

3.         Φαρμακολογία Παίδων

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Εκτίμηση του πόνου στους Παιδιατρικούς ασθενείς.
  • Κλίμακες πόνου στους Παιδιατρικούς ασθενείς.
  • Συχνά λάθη στη Χορήγηση φαρμάκων στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη στους παιδιατρικούς ασθενείς.
  • Επείγοντα νευρολογικά προβλήματα. Αντιμετώπιση του παιδιού με Σπασμούς – Φαρμακευτική αντιμετώπιση.
  • Φαρμακολογία Παίδων – Προνοσοκομειακή χορήγηση.
  • Φάρμακα και δηλητηριάσεις – Τoxidromes.
  • Φάρμακα και δηλητηριάσεις – Αντίδοτα και αντιμετώπιση.

 

4.         Μηχανικός Αερισμός σε Παιδιατρικούς Ασθενείς

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Οξεοβασική ισορροπία και αέρια αίματος. Αναπνευστικά αίτια διαταραχές αερίων αίματος.
  • Αναπνευστική φυσιολογία παιδιών. Φυσιολογικές τιμές στα παιδιά και διαφορές από τους ενήλικες.
  • Αναπνευστικό ασθενή στη ΜΕΘ. Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.
  • Συγγενείς παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
  • Αναπνευστική δυσχέρεια και συχνά νοσήματα (άσθμα, πνευμονία και βρογχιολίτιδα)
  • Εκτίμηση και παρακολούθηση του ασθενούς με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (nasal CPAP, High Flow Nasal Cannula, Non Invasive Ventilation).
  • Εκτίμηση και παρακολούθηση του ασθενούς με Επεμβατικό μηχανικό αερισμό (συμβατικός αερισμός και υψίσυχνος αερισμός – NAVA).
  • Απόφαση για διασωλήνωση  - Δύσκολος αεραγωγός.
  • Επείγουσες καταστάσεις – Ξένο σώμα.   

 

Μαθήματα Επιλογής

 

  1.       Διαλογή (Triage) Παίδων στο  ΤΕΠ

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Διαλογή στα ΤΕΠ.
  • Κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ.
  • Οργάνωση παιδιατρικών ΤΕΠ.
  • Διαλογή στο παιδιατρικό ΤΕΠ.

 

  1. Χρόνιος Παιδιατρικός ασθενείς στη ΜΕΘ

Ενδεικτικά οι ΜΦ θα διδαχθούν θέματα αναφορικά με:

  • Αποφρακτικές παθήσεις Αναπνευστικού συστήματος (λαρυγγίτιδα, βρογχοπνευμονική δυσπλασία και κυστική ίνωση).
  • Συγγενείς παθήσεις του Αναπνευστικού συστήματος.
  • Τον Χρόνιο παιδιατρικό ασθενή στη ΜΕΘ. Επικοινωνία και Ενημέρωση στο χώρος της ΜΕΘ και φροντίδα παιδιατρικού ασθενούς και γονέων.
  • Ολιστική φροντίδα παιδιατρικού ασθενούς στο χώρο της ΜΕΘ.
  • Ανακουφιστική φροντίδα παιδιατρικού ασθενούς - Withdraw versus withhold treatment  -  Το τέλος της ζωής - Μάταιη θεραπεία.

 

ΤΕΤΑΡΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

 

1.         Διπλωματική Εργασία

Στο τελευταίο εξάμηνο ο ΜΦ υποχρεούται στην συγγραφή της μεταπτυχιακής  διπλωματικής εργασίας με θέμα συναφές με το  αντικείμενο  του ΠΜΣ.

ΑΡΘΡΟ 7. ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

7.1 Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Π.Μ.Σ. δύναται να πραγματοποιείται και με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η οργάνωση μαθημάτων και λοιπών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αφορά σε μαθήματα και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που από τη φύση τους δύνανται να υποστηριχθούν με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και δεν εμπεριέχουν πρακτική, εργαστηριακή ή κλινική εξάσκηση των φοιτητών/τριών, που για τη διεξαγωγή τους απαιτείται η συμμετοχή των φοιτητών/τριών με φυσική παρουσία.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δύναται να διεξάγεται με τη χρήση μεθόδων σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ακόμη και σε Π.Μ.Σ. που δεν έχουν συμπεριλάβει τη δυνατότητα αυτή στην απόφαση ίδρυσής τους, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- σε ανωτέρα βία ή έκτακτες συνθήκες, όπου δεν καθίσταται δυνατή η διά ζώσης διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ή η χρήση των υποδομών του ΕΚΠΑ για τη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών δραστηριοτήτων του,

- οργάνωσης μαθημάτων εμβάθυνσης και φροντιστηριακών ασκήσεων, πέραν των υποχρεωτικών ωρών διδακτικού έργου ανά μάθημα.

Υπεύθυνη για την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως και για τα ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι η Μονάδα Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΕΚΠΑ.

 

ΑΡΘΡΟ 8. ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

8.1 Το εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα σπουδών, το χειμερινό και το εαρινό, έκαστο εκ των οποίων περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς (13) εβδομάδες διδασκαλίας και τρεις (3) εβδομάδες εξετάσεων. Τα μαθήματα του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου εξετάζονται επαναληπτικώς κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου.

8.2 Σε περίπτωση κωλύματος διεξαγωγής μαθήματος προβλέπεται η αναπλήρωσή του. Η ημερομηνία και η ώρα αναπλήρωσης αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ.

8.3 Η παρακολούθηση των μαθημάτων/εργαστηρίων κ.λπ. είναι υποχρεωτική. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια θεωρείται ότι έχει παρακολουθήσει κάποιο μάθημα (και επομένως έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις) μόνο αν έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον το 80% των θεωρητικών ωρών του μαθήματος και το 90% της πρακτικής εκπαίδευσης σε όποια μαθήματα αυτή προβλέπεται. Σε αντίθετη περίπτωση, ο μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια υποχρεούται να παρακολουθήσει εκ νέου το μάθημα κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε περίπτωση που το ποσοστό απουσιών φοιτητή/τρια ξεπερνά το 65% στο σύνολο των μαθημάτων, τίθεται θέμα διαγραφής του. Το εν λόγω θέμα εξετάζεται από τη Σ.Ε., η οποία γνωμοδοτεί σχετικά στη Συνέλευση της Σχολής.

8.4 Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών και η επίδοσή τους στα μαθήματα που υποχρεούνται να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εξαμήνου με γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή με εκπόνηση εργασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου ή και να στηριχθεί σε ενδιάμεσες εξετάσεις προόδου, γραπτές εργασίες, εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις ή και να εφαρμόσει συνδυασμό όλων των παραπάνω. Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον/ην διδάσκοντα/ουσα του κάθε μαθήματος. Κατά τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων, ως μεθόδων αξιολόγησης, εξασφαλίζεται υποχρεωτικά το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η βαθμολόγηση γίνεται στην κλίμακα 1-10. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ανακοινώνονται από τον διδάσκοντα και αποστέλλονται στη Γραμματεία του ΠΜΣ και της Σχολής  μέσα σε τέσσερις (4) εβδομάδες το αργότερο από την εξέταση του μαθήματος.  Σε περίπτωση που κατ’ επανάληψη σημειώνεται υπέρβαση του ανωτέρω ορίου από διδάσκοντα/ουσα, ο/η Διευθυντής/ντρια του Π.Μ.Σ. ενημερώνει σχετικά τη Συνέλευση της Σχολής.

8.5 Το ποσοστό συμμετοχής των εργαστηριακών ασκήσεων, εργασιών και σεμιναρίων στον τελικό βαθμό του κάθε μαθήματος καθορίζεται για κάθε μάθημα ξεχωριστά, έπειτα από εισήγηση του/ης διδάσκοντα/ουσας κάθε μαθήματος και εγκρίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

8.6 Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών ή συνθηκών που ανάγονται σε λόγους ανωτέρας βίας δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι αξιολόγησης, όπως η διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.

8.7 Δύναται να εφαρμόζονται εναλλακτικές μέθοδοι για την αξιολόγηση φοιτητών/τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μετά από απόφαση της Σ.Ε και εισήγηση της επιτροπής Α με Α του Τμήματος και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες της Μονάδας Προσβασιμότητας Φοιτητών με αναπηρία.

8.8 Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών των προγραμμάτων σπουδών δεύτερου κύκλου που οργανώνονται με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύναται να πραγματοποιείται με εξ αποστάσεως εξετάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας της αξιολόγησης.

8.9 Στις περιπτώσεις ασθένειας ή ανάρρωσης από βαριά ασθένεια συνιστάται ο/η διδάσκων/ουσα να διευκολύνει, με όποιον τρόπο θεωρεί ο/η ίδιος/α πρόσφορο, τον/την φοιτητή/τρια (π.χ. προφορική εξ αποστάσεως εξέταση). Κατά τις προφορικές εξετάσεις ο/η διδάσκων/ουσα εξασφαλίζει ότι δεν θα παρευρίσκεται μόνος του/της με τον/την εξεταζόμενο/η φοιτητή/τρια.

8.10 Μαθήματα στα οποία κάποιος δεν έλαβε προβιβάσιμο βαθμό, οφείλει να τα επαναλάβει. Ωστόσο το εργαστήριο ή η άσκηση που βαθμολογείται αυτοτελώς, κατοχυρώνεται και δεν επαναλαμβάνεται, εφόσον η παρακολούθηση αυτών κρίθηκε επιτυχής.

8.11 Διόρθωση βαθμού επιτρέπεται, εφόσον έχει εμφιλοχωρήσει προφανής παραδρομή ή αθροιστικό σφάλμα, ύστερα από έγγραφο του/της αρμόδιου διδάσκοντα/ουσας και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

8.12 Αν ο φοιτητής/τρια αποτύχει περισσότερες από τρεις (3) φορές στο ίδιο μάθημα, ακολουθείται η διαδικασία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

8.13 Τα γραπτά φυλάσσονται υποχρεωτικά και με επιμέλεια του υπεύθυνου του μαθήματος για δύο (2) χρόνια. Μετά την πάροδο του χρόνου αυτού τα γραπτά παύουν να έχουν ισχύ και με ευθύνη της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ συντάσσεται σχετικό πρακτικό καταστροφής το οποίο εγκρίνεται από τη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής και καταστρέφονται – εκτός αν εκκρεμεί σχετική ποινική, πειθαρχική ή οποιαδήποτε άλλη διοικητική διαδικασία.

8.14 Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών λαμβάνεται υπόψη η βαρύτητα που έχει κάθε μάθημα στο πρόγραμμα σπουδών και η οποία εκφράζεται με τον αριθμό των πιστωτικών μονάδων (ECTS). Ο αριθμός των πιστωτικών μονάδων (ECTS) του μαθήματος αποτελεί ταυτόχρονα και τον συντελεστή βαρύτητας αυτού του μαθήματος. Για τον υπολογισμό του βαθμού του τίτλου σπουδών πολλαπλασιάζεται ο βαθμός κάθε μαθήματος με τον αντίστοιχο αριθμό των πιστωτικών μονάδων (του μαθήματος) και το συνολικό άθροισμα των επιμέρους γινομένων διαιρείται με το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για την απόκτηση του τίτλου. Ο υπολογισμός αυτός εκφράζεται με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

 

/ΣΠΜ

 

όπου:

Ν = αριθμός μαθημάτων που απαιτούνται για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών

ΒΜκ = βαθμός του μαθήματος κ

ΠΜκ = πιστωτικές μονάδες του μαθήματος κ

ΣΠΜ = σύνολο πιστωτικών μονάδων για τη λήψη του αντίστοιχου τίτλου σπουδών

Για την απόκτηση Δ.Μ.Σ. κάθε μεταπτυχιακός/η φοιτητής/τρια οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς στο σύνολο των υποχρεωτικών και τον απαιτούμενο αριθμό των επιλεγόμενων από τα προσφερόμενα μαθήματα του Π.Μ.Σ. και να εκπονήσει μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία, συγκεντρώνοντας έτσι εκατόν είκοσι (120) ECTS.

 

ΑΡΘΡΟ 9. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

9.1 Η ανάθεση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας (ΜΔΕ) γίνεται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών.

9.2 Η ΜΔΕ πρέπει να είναι ατομική, πρωτότυπη, να έχει κυρίως ερευνητικό χαρακτήρα και να συντάσσεται σύμφωνα με τις οδηγίες συγγραφής που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του κάθε Π.Μ.Σ.

9.3 Ύστερα από αίτηση του/της υποψηφίου/ας στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο/η επιβλέπων/ουσα και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται στην Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής και ορίζεται ο/η επιβλέπων/ουσα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή για την έγκριση της εργασίας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα. Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική και ορίζεται μαζί με τον ορισμό του θέματος.

9.4 Ο τίτλος της εργασίας μπορεί να οριστικοποιηθεί κατόπιν αίτησης του/ης φοιτητή /τριας και σύμφωνης γνώμης του/ης επιβλέποντος/ουσας προς τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ. Στην αίτηση πρέπει να υπάρχει και συνοπτική δικαιολόγηση της αλλαγής.

9.5 Για να εγκριθεί η εργασία ο/η φοιτητής/τρια οφείλει να την υποστηρίξει ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής.

9.6 Ο/Η Επιβλέπων/ουσα και τα μέλη της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ορίζονται από τις κατωτέρω κατηγορίες που έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β) ομότιμοι Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενοι καθηγητές,

δ) εντεταλμένοι διδάσκοντες,

ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ) ερευνητές και ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ δύναται να ανατίθεται η επίβλεψη διπλωματικών εργασιών και σε μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος, που δεν έχουν αναλάβει διδακτικό έργο στο Π.Μ.Σ.

9.7 Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

9.8 Εφόσον η Μ.Δ.Ε. περιέχει πρωτότυπα αποτελέσματα μη δημοσιευμένα, δύναται, κατόπιν αιτήσεως του/της επιβλέποντος/ουσας, η οποία συνυπογράφεται από τον/την μεταπτυχιακό φοιτητή/τρια, να δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα μόνο οι περιλήψεις, και το πλήρες κείμενο να δημοσιευθεί αργότερα.

 

ΑΡΘΡΟ 10. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

10.1 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών, έως και τη λήξη τυχόν χορηγηθείσας παράτασης φοίτησης, πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων.

10.2 Τo Ίδρυμα εξασφαλίζει στους/ις φοιτητές/τριες με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες προσβασιμότητα στα προτεινόμενα συγγράμματα και τη διδασκαλία (https://access.uoa.gr/).

13.3 Το Γραφείο Διασύνδεσης του ΕΚΠΑ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη φοιτητών σε θέματα σπουδών και επαγγελματικής αποκατάστασης (https://www.career.uoa.gr/ypiresies/).

10.4 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες καλούνται να συμμετέχουν και να παρακολουθούν σεμινάρια ερευνητικών ομάδων, συζητήσεις βιβλιογραφικής ενημέρωσης, επισκέψεις εργαστηρίων, συνέδρια/ημερίδες με γνωστικό αντικείμενο συναφές με αυτό του Π.Μ.Σ., διαλέξεις ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις του Π.Μ.Σ. κ.ά.

10.5 Η Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, μετά την εισήγηση της Σ.Ε., δύναται να αποφασίσει τη διαγραφή μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών εάν:

  • υπερβούν το ανώτατο όριο απουσιών,
  • έχουν αποτύχει στην εξέταση μαθήματος ή μαθημάτων και δεν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον παρόντα κανονισμό,
  • υπερβούν τη μέγιστη χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ., όπως ορίζεται στον παρόντα Κανονισμό,
  • έχουν παραβιάσει τις κείμενες διατάξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση πειθαρχικών παραπτωμάτων από τα αρμόδια πειθαρχικά Όργανα,
  • δεν καταβάλλουν το προβλεπόμενο τέλος φοίτησης,
  • υποβάλουν αίτηση διαγραφής οι ίδιοι.

10.6 Σε περίπτωση που μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια διαγραφεί από το Π.Μ.Σ., μπορεί να αιτηθεί χορήγηση βεβαίωσης για τα μαθήματα στα οποία έχει εξεταστεί επιτυχώς.

10.10 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες του Ε.Κ.Π.Α. δύνανται να εγγραφούν σε Π.Μ.Σ. του ιδίου ή άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής στο πλαίσιο εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων συνεργασίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

10.11 Είναι δυνατή η παράλληλη φοίτηση σε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή σε δύο (2) Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ίδιου ή άλλου Τμήματος, του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι.

10.12 Στο τέλος κάθε εξαμήνου πραγματοποιείται αξιολόγηση κάθε μαθήματος και κάθε διδάσκοντος/ουσας από τους/ις μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες (βλ. άρθρο 19).

10.13 Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες μπορούν να αιτηθούν την έκδοση παραρτήματος διπλώματος στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

10.14 Για τη συμμετοχή τους στο Π.Μ.Σ. «Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες καταβάλλουν τέλη φοίτησης που ανέρχονται στο ποσό των επτακοσίων πενήντα ευρώ ανά εξάμηνο. Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου.

 

ΑΡΘΡΟ 11. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ

11.1 Απαλλάσσονται από τα τέλη φοίτησης, οι φοιτητές/τριες Π.Μ.Σ., που πληρούν τα οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η απαλλαγή αυτή παρέχεται για τη συμμετοχή σε ένα μόνο Π.Μ.Σ. Σε κάθε περίπτωση, οι απαλλασσόμενοι/ες φοιτητές/τριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών/τριων που εισάγονται στο Π.Μ.Σ. ανά ακαδημαϊκό έτος.

11.2 Η αίτηση για απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών/τριών των Π.Μ.Σ.. Η οικονομική κατάσταση υποψηφίου/ας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ..

11.3 Δεν δικαιούνται απαλλαγή όσοι λαμβάνουν υποτροφία από άλλη πηγή, ούτε οι πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε.

11.4 Η εξέταση των κριτηρίων περί απαλλαγής από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται από τη Συνέλευση της Σχολής και εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση περί αποδοχής ή απόρριψης της αίτησης.

11.5 Εφόσον η ισχύουσα νομοθεσία θέτει ηλικιακό κριτήριο, συνιστάται, για λόγους χρηστής διοίκησης και ίσης μεταχείρισης, ως ημερομηνία γέννησης των φοιτητών/τριών να θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησης.

11.6 Τα μέλη των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π., που γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι σύμφωνα με τη διάταξη 9.5γ του παρόντος κανονισμού, απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.

11.7 Σε περίπτωση που φοιτούν ταυτόχρονα σε Π.Μ.Σ. του Ιδρύματος μέλη της ίδιας οικογένειας μέχρι β΄ βαθμού συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας υπάρχει η δυνατότητα να παρέχεται μείωση στα καταβαλλόμενα τέλη φοίτησης κατά 50%.

 

ΑΡΘΡΟ 12. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Για την πραγματοποίηση των σπουδών τους οι φοιτητές/τριες μπορούν να λάβουν υποτροφίες και βραβεία.

12.1 Οι υποτροφίες αυτές διακρίνονται σε:

α) υποτροφίες αριστείας (μέχρι δύο), οι οποίες αποδίδονται στους/ις αριστούχους φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ. βάσει της επίδοσής τους στα μαθήματα του Α΄ εξαμήνου. Οι υποτροφίες απαλλάσσουν τους/τις δικαιούχους τους από τα τέλη φοίτησης του τελευταίου εξαμήνου διδασκαλίας μαθημάτων.

Προϋποθέσεις

Υποψηφιότητα για υποτροφίες αριστείας μπορούν να καταθέσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει το ήμισυ της κανονικής διάρκειας φοίτησης. Οι υποψήφιοι/ιες δεν πρέπει να κατέχουν έμμισθη θέση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ούτε να λαμβάνουν υποτροφία από οποιοδήποτε άλλο φορέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κριτήρια

- βαθμολογική επίδοση στα μαθήματα (με μέσο όρο μεγαλύτερο ή ίσο του οκτώ και μισό)

- επιτυχής ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών

- ατομικό και οικογενειακό εισόδημα

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και σύμπτωσης εισοδήματος, γίνεται κλήρωση. Σε περίπτωση που ο/η φοιτητής/τρια αποποιηθεί την υποτροφία, παρέχεται στον/στην επόμενο/η στη σειρά κατάταξης.

Διαδικασία

Οι φοιτητές/τριες μετά την πρόσκληση υποβάλλουν στη Γραμματεία του Π.Μ.Σ αίτηση συνοδευόμενη υποχρεωτικά από  τα κατωτέρω δικαιολογητικά:

1) αναλυτική βαθμολογία

2) υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της πλατφόρμας govgr, με το εξής κείμενο: «Δεν κατέχω έμμισθη θέση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα ούτε λαμβάνω υποτροφία από οποιοδήποτε άλλο φορέα για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»

3) πρόσφατο εκκαθαριστικό εφορίας (ατομικό και οικογενειακό)

Η Σ.Ε του ΠΜΣ εξετάζει τις υποψηφιότητες και εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος, η οποία αποφασίζει σχετικά.

β) ανταποδοτικές υποτροφίες. Η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να χορηγεί έως τρεις (3) ανταποδοτικές υποτροφίες για διεξαγωγή επικουρικού διδακτικού έργου σε προγράμματα σπουδών α΄ κύκλου σε μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ανάλογα με τον αριθμό εισακτέων του ΠΜΣ και τις οικονομικές δυνατότητες του Προγράμματος κατόπιν εισήγησης της Σ.Ε. του ΠΜΣ.  Το ποσό της ανταποδοτικής υποτροφίας δύναται να καλύπτει μέρος ή το σύνολο των τελών φοίτησης και υπολογίζεται βάσει πραγματικών ωρών απασχόλησης. Η αμοιβή ανά ώρα αποφασίζεται στην αρχή κάθε έτους με εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η απόφαση αυτή γνωστοποιείται στους/ις φοιτητές/τριες του Π.Μ.Σ.

Το κόστος των ανταποδοτικών υποτροφιών δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό έργων/προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς, διεθνείς και ίδιους πόρους του άρθρου 230 του Ν.4957/2022, καθώς και συγχρηματοδοτούμενων έργων του Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Για τη χορήγηση ανταποδοτικών υποτροφιών ισχύουν οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία της παραγράφου 12 α) για απονομή υποτροφιών αριστείας.

Ως επικουρικό διδακτικό έργο ορίζεται η επικουρία των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) κατά την άσκηση του διδακτικού τους έργου, η άσκηση των φοιτητών α΄ κύκλου, η διεξαγωγή φροντιστηρίων, εργαστηριακών ασκήσεων, η εποπτεία εξετάσεων και η διόρθωση ασκήσεων.

12.2 Βραβεία Αριστείας. Το ΠΜΣ μπορεί να απονέμει βραβεία αριστείας στους/ις τρεις πρώτους φοιτητές/τριες κάθε σειράς με την ολοκλήρωση των μαθημάτων του Α’ και Β’ εξαμήνου, έπειτα από εισήγηση της Σ.Ε. και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Τα βραβεία δεν έχουν οικονομικό όφελος. Το βραβείο υπογράφεται από τον Διευθυντή/ντρια του Π.Μ.Σ. και τον/την Πρόεδρο του Τμήματος.

Προϋποθέσεις

1. Μέσος όρος μαθημάτων Α’ και Β’ εξαμήνου μεγαλύτερος /ίσος του οκτώ και μισό.

2. Ολοκλήρωση και επιτυχής εξέταση στην εξεταστική του Φεβρουαρίου (Α΄ εξάμηνο) και Ιουνίου (Β΄ εξάμηνο) στα κανονικά έτη σπουδών (Α΄ και Β΄ εξάμηνο κάθε σειράς).

Διαδικασία

Μετά την κατάθεση της βαθμολογίας του Ιουνίου, η Σ.Ε. εξετάζει τις βαθμολογίες των φοιτητών/τριών της σειράς, και εφ’ όσον πληρούνται οι προηγούμενες προϋποθέσεις κατατάσσει τους/τις φοιτητές/τριες σε φθίνουσα σειρά (ως προς τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους) και εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος την απονομή βραβείων στους/ις τρεις (3) πρώτους φοιτητές/τριες.

Μέσος Όρος: Σε όλες τις περιπτώσεις απονομής υποτροφιών ή βραβείων ο μέσος όρος υπολογίζεται από τον τύπο:

Μέσος Όρος = /ΣΠΜ

όπου:

Ν = αριθμός μαθημάτων των εξαμήνων κατά περίπτωση,

ΒΜκ= βαθμός του μαθήματος κ,

ΠΜκ = πιστωτικές μονάδες του μαθήματος κ,

ΣΠΜ = σύνολο πιστωτικών μονάδων του/των εξαμήνου(ων) κατά περίπτωση.

 

ΑΡΘΡΟ 13. ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΜΣ

13.1 Για την εύρυθμη λειτουργία του Π.Μ.Σ. διατίθενται αίθουσες διδασκαλίας και σεμιναρίων, αμφιθέατρα εξοπλισμένα με οπτικοακουστικά μέσα και εργαστήρια κυρίως του ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» και σε περίπτωση αυξημένων αναγκών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

13.2 Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Π.Μ.Σ. γίνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ.

13.3 Η χρηματοδότηση του Π.Μ.Σ. μπορεί να προέρχεται από:

α) τέλη φοίτησης,

β) δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις,

γ) κληροδοτήματα,

δ) πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα,

ε) ιδίους πόρους του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) και

στ) τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

ζ) κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

13.4 Η καταβολή των τελών φοίτησης πραγματοποιείται από τον ίδιο τον/την φοιτητή/τρια ή από τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο για λογαριασμό του/της φοιτητή/τριας, εφόσον αυτό προβλέπεται στην απόφαση ίδρυσης του Π.Μ.Σ.

13.5 Η διαχείριση των πόρων των Π.Μ.Σ. του Α.Ε.Ι. πραγματοποιείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Ε.Κ.Π.Α.

13.6 Οι πόροι των Π.Μ.Σ. κατανέμονται ως εξής:

α) ποσό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) των συνολικών εσόδων που προέρχονται από τέλη φοίτησης παρακρατείται από τον Ε.Λ.Κ.Ε. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό παρακράτησης υπέρ του Ε.Λ.Κ.Ε. για την οικονομική διαχείριση των Π.Μ.Σ. Όταν τα έσοδα του Π.Μ.Σ. προέρχονται από δωρεές, χορηγίες και πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις, κληροδοτήματα ή πόρους από ερευνητικά έργα ή προγράμματα, πραγματοποιείται η παρακράτηση υπέρ Ε.Λ.Κ.Ε. που ισχύει για τα έσοδα από αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης,

β) το υπόλοιπο ποσό των συνολικών εσόδων του Π.Μ.Σ. διατίθεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Π.Μ.Σ.

 

ΑΡΘΡΟ 14. ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΤΟ Π.Μ.Σ.

14.1 Το διδακτικό έργο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανατίθεται, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ και απόφασης Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής, στις ακόλουθες κατηγορίες διδασκόντων:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β) ομότιμους καθηγητές/τριες ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ΕΚΠΑ ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενους/ες καθηγητές/τριες,

δ) εντεταλμένους/ες διδάσκοντες/ουσες,

ε) επισκέπτες καθηγητές/τριες ή επισκέπτες ερευνητές/τριες,

στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α’ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ.

14.2 Όλες οι κατηγορίες διδασκόντων/ουσών δύνανται να αμείβονται αποκλειστικά από τους πόρους του Π.Μ.Σ. Δεν επιτρέπεται η καταβολή αμοιβής ή άλλης παροχής από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ, καθορίζεται το ύψος της αμοιβής κάθε διδάσκοντος/ουσας. Ειδικώς οι διδάσκοντες/ουσες που έχουν την ιδιότητα μέλους Δ.Ε.Π. δύνανται να αμείβονται επιπρόσθετα για έργο που προσφέρουν προς το Π.Μ.Σ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους, όπως ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 155 του Ν.4957/2022. Το τελευταίο εδάφιο εφαρμόζεται αναλογικά και για τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.ΕΠ., εφόσον εκπληρώνουν τις ελάχιστες εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.

14.3 Με απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής/του Τμήματος δύναται να ανατίθεται επικουρικό διδακτικό έργο στους υποψήφιους διδάκτορες του Τμήματος ή της Σχολής, υπό την επίβλεψη διδάσκοντος/ουσας του Π.Μ.Σ.

14.5 Η ανάθεση του διδακτικού έργου του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής  Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ.

Οι αποφάσεις της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, για την κατανομή του διδακτικού έργου περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα ακόλουθα στοιχεία:

α) το ονοματεπώνυμο του/ης διδάσκοντα/ουσας,

β) την ιδιότητά του/ης (π.χ. μέλος Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Τ.Ε.Π. κ.ά.),

γ) το είδος του διδακτικού έργου που ανατίθεται ανά διδάσκοντα/ουσα (μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο),

δ) τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας ανά μάθημα, σεμινάριο ή εργαστήριο.

14.6 Η κατανομή του διδακτικού έργου πραγματοποιείται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους τόσο για το χειμερινό όσο και για το εαρινό εξάμηνο. Σε περίπτωση που η κατανομή του διδακτικού έργου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και για τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, η απόφαση θα λαμβάνεται πριν από την έναρξη του κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Με αιτιολογημένη εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ και απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α,  η ανάθεση διδακτικού έργου δύναται να τροποποιείται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

14.7 Οι διδάσκοντες/ουσες, κατά το χρονικό διάστημα που τελούν σε καθεστώς εκπαιδευτικής άδειας ή αναστολής καθηκόντων, δύνανται να παρέχουν διδακτικό έργο προς το Π.Μ.Σ., εάν κρίνουν ότι το πρόγραμμά τους το επιτρέπει, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι βάσει των συντρεχουσών συνθηκών τούτο είναι ουσιαστικά και πρακτικά εφικτό, ζήτημα το οποίο πρέπει κατά περίπτωση να κριθεί αρμοδίως.

 

ΑΡΘΡΟ 15. ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

15.1 Ο/Η φοιτητής/τρια ολοκληρώνει τις σπουδές για την απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού μαθημάτων και πιστωτικών μονάδων που απαιτούνται για τη λήψη του Δ.Μ.Σ., καθώς και την επιτυχή ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ διαπιστώνει την ολοκλήρωση των σπουδών και εισηγείται στη Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προκειμένου να χορηγηθεί το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.).

15.2 Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας χορηγείται στον/η μεταπτυχιακό/η φοιτητή/ρια βεβαίωση περάτωσης σπουδών, χάνεται η φοιτητική του/ης ιδιότητα και παύει η συμμετοχή του/ης στα συλλογικά όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.

15.3 Το Δ.Μ.Σ. πιστοποιεί την επιτυχή αποπεράτωση των σπουδών και αναγράφει βαθμό, με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων, κατά την ακόλουθη κλίμακα: Άριστα (8,5 έως 10), Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου) και Καλώς (5 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου).

15.4 Ο τύπος του Δ.Μ.Σ. ανά είδος Π.Μ.Σ. είναι κοινός για όλα τα Τμήματα και τις Σχολές του Ε.Κ.Π.Α. και περιλαμβάνεται στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Ιδρύματος.

15.5 Στο πλαίσιο του Π.Μ.Σ. απονέμεται Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον/ην «…».

 

ΑΡΘΡΟ 16. ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

16.1 Η ορκωμοσία δεν αποτελεί συστατικό τύπο της επιτυχούς περάτωσης των σπουδών, είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση του εγγράφου τίτλου του διπλώματος. Η καθομολόγηση γίνεται στο πλαίσιο της Συνέλευσης της Σχολής και σε χώρο της Σχολής, παρουσία του/ης Διευθυντή/ντριας του Π.Μ.Σ., του/της Προέδρου του Τμήματος/του/της Κοσμήτορα της Σχολής ή του/της Αναπληρωτή/τριας του/της και, κατά τις δυνατότητες, ενδεχομένως εκπροσώπου του Πρυτάνεως.

16.2 Αίτημα για τελετή ορκωμοσίας μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Κεντρικού κτηρίου εξετάζεται κατά περίπτωση από τον Πρύτανη, βάσει εκτίμησης των εκάστοτε δυνατοτήτων και του αριθμού των ορκιζόμενων που θα δηλώνεται από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Έρευνας.

16.3 Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες, που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το Π.Μ.Σ., σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σπουδές, διαμονή ή εργασία στο εξωτερικό, λόγοι υγείας κ.λπ.), μπορούν να αιτηθούν στη Γραμματεία της Σχολής/του Τμήματος εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης. Η εξαίρεση από την υποχρέωση καθομολόγησης εγκρίνεται από τον/την Πρόεδρο της Σχολής/του Τμήματος και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.

 

ΑΡΘΡΟ 17. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ Π.Μ.Σ.

17.1 Αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης

Το Π.Μ.Σ. αξιολογείται στο πλαίσιο της περιοδικής αξιολόγησης/πιστοποίησης του Τμήματος που διοργανώνεται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται η συνολική αποτίμηση του έργου που επιτελέστηκε από κάθε Π.Μ.Σ., ο βαθμός εκπλήρωσης των στόχων που είχαν τεθεί κατά την ίδρυσή του, η βιωσιμότητά του, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, ο βαθμός συμβολής του στην έρευνα, η εσωτερική αξιολόγησή του από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες, η σκοπιμότητα παράτασης της λειτουργίας του, καθώς και λοιπά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του έργου που παράγεται και τη συμβολή του στην εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αν το Π.Μ.Σ. κατά το στάδιο της αξιολόγησής του κριθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις συνέχισης της λειτουργίας του, λειτουργεί μέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων φοιτητών/τριών σύμφωνα με την απόφαση ίδρυσης και τον κανονισμό μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων σπουδών.

17.2 Εσωτερική αξιολόγηση

Η εσωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του Ιδρύματος. Στη διαδικασία της εσωτερικής αξιολόγησης συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υλοποίηση των ενεργειών και των δράσεων του ΠΜΣ και πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές/τριες, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού, το προσωπικό διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης και τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ.

Η διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης πραγματοποιείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ιδρύματος, τις οδηγίες και τα πρότυπα της ΕΘΑΑΕ.

Η εσωτερική αξιολόγηση των ΠΜΣ περιλαμβάνει την  αποτίμηση του διδακτικού έργου, καθώς και όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών και δράσεων του.

Αναλυτικότερα αξιολογούνται:

α) το περιεχόμενο του Προγράμματος Σπουδών σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο σύγχρονος χαρακτήρας του ΠΜΣ,

β) ο φόρτος εργασίας των μαθημάτων, καθώς και η πορεία και η ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών από τους/ις φοιτητές/τριες,

γ) ο βαθμός ικανοποίησης των προσδοκιών των φοιτητών/τριών από το Πρόγραμμα Σπουδών, τις προσφερόμενες υπηρεσίες υποστήριξης των σπουδών τους και το μαθησιακό περιβάλλον,

δ) τα μαθήματα του Προγράμματος σε εξαμηνιαία βάση μέσω ερωτηματολογίων που συμπληρώνουν οι φοιτητές/τριες του ΠΜΣ.

Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και η κοινοποίησή τους ορίζονται στον οικείο Κανονισμό και αποβλέπουν στη βιωσιμότητα του Προγράμματος, το υψηλό επίπεδο σπουδών, τη βελτίωση των παροχών του και την αποδοτικότητα των διδασκόντων του.

 

ΑΡΘΡΟ 18. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Π.Μ.Σ.

Το Π.Μ.Σ. θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2033, με δυνατότητα συνέχισης εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με ισχύουσα νομοθεσία.

 

ΑΡΘΡΟ 19. ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Οι ήδη εγγεγραμμένοι/ες φοιτητές/τριες ολοκληρώνουν τις σπουδές τους σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό.

Για όσα θέματα δεν ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία, στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διατριβών Ε.Κ.Π.Α. ή στον παρόντα Κανονισμό, αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα όργανα του Π.Μ.Σ.